Beto O’Rourke objavio kandidaturu za predsjedničke izbore

0
7

Beto O’Rourke,  46-godišnji bivši senator iz Teksasa koji je izazvao poređenja s Barackom Obamom zbog svoje mladosti i karizmatičnog oratorskog stila, pokrenuo je u četvrtak kampanju za izbore za američkog predsjednika.

Objava O’Rourkea uvela ga je u ionako nakrcanu arenu predsjedničkih kandidata Demokratske stranke koji će se suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u 2020.

– Natječem se da vam služim kao naredni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je O’Rourke u snimku objavljenom danas.

– Ovo je odlučujući trenutak istine za ovu zemlju i za svakog pojedinca u njoj – kazao je.

Objava snimka uslijedila je nakon što je magazin Vanity Fair jučer objavio priču o bivšem senatoru i odlučio je da stavi njegovu fotografiju na svoju naslovnicu.

– Izazovi s kojima se suočavamo upravo sada – isprepletene krize u našoj ekonomiji, našoj demokratiji i našoj klimi – nikada nisu bili veći, i oni će nas ili progutati ili će nam pružiti najveću priliku da oslobodimo genij Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je O’Rourke, koji je rodom iz El Pasa.

O’Rourke je izgubio u pokušaju da porazi republikanskog senatora Teda Cruza u novembru prošle godine, ali je privukao pažnju širom zemlje zaobilazeći velike donatore za svoju kampanju i uspjevši da prikupi 38 miliona dolara u tromjesečnom periodu – od čega je većina sredstava prikupljena kroz manje novčane donacije njegovoj kampanji, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentar

5