Na bh. ceste stigao znak koji upozorava na prisutnost divljih konja

0
141

Svjetlosna saobraćajna signalizacija koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja postavljena je u utorak na saobraćajnici Šujica-Livno.

Saobraćajnu signalizaciju postavili su djelatnici preduzeća Ceste d.d. Mostar, odnosno Tehničke ispostave Livno, a kako su kazali iz MUP-a Livanjskog kantona (LK) postavljanjem nove signalizacije trebao bi se smanjiti broj saobraćajnih nezgoda u kojima sudjeluju divlji konji koji obitavaju na tom području.

Svake godine na sobraćajnici koja povezuje Livno i Šujicu dogodi se na desetke slučajeva nezgoda s konjima koji uglavnom smrtno stradaju.

Tokom svake godine MUP LK-a više puta šalje upozorenja za sve vozače koji voze ovom saobraćajnicom da budu pažljiviji, a posebno u ovo doba godine kada konji silaze sa svojih obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom ili soli koja im se baca direktno na saobraćajnice. Iz Planinarskog ekološkog društva Borova glava doznaje se kako na ovom dijelu trenutno boravi oko 700 grla divljih konja. (Fena)