NIKOLA (12) SE UBIO IZ OČEVOG PIŠTOLJA, PA OSTAVIO PISMO: “Nadam se da će dijete koje će mama roditi biti bolje nego ja”

0
2113

NIKOLA (12) SE UBIO IZ OČEVOG PIŠTOLJA, PA OSTAVIO PISMO: “Nadam se da će dijete koje će mama roditi biti bolje nego ja”

Nikola Marković (12) iz sela Negosavlje kod Medveđe izvršio je u ponedjeljak po podne samoubistvo u svojoj porodičnoj kući hicem iz očevog pištolja.

Kako javljaju srbijanski mediji, tijelo mališana pronašli su ukućani oko 18 sati, a pored tijela nađeno je i oproštajno pismo, u kome je Nikola navodno naveo razlog zbog kojeg je odlučio da sebi oduzme život.

– Nikola je išao u šesti razred osnovne škole i navodno je popustio u školi. Na polugodištu je imao slabije ocjene, pa su ga roditelji kritikovali i malo grdili zbog toga. Izgleda da je njega to jako pogodilo. On je upravo to i napisao u oproštajnom pismu koje je ostavio roditeljima – kaže izvor i dodaje da je mališan pored oproštajne poruke roditeljima ostavio i svoju ušteđevinu. Srce da prepukne – kaže naš izvor.

Kako “Kurir” saznaje, mališan je u pismu navodno napisao: “Ne mogu više da podnesem kritike zbog loših ocjena. Sada više nećete imati koga da kritikujete. Nadam se da će dijete koje će mama roditi biti bolje nego ja, nadam se da će vas ono usrećiti. Nemam ništa više da vam ostavim sem ušteđevine od 15 eura.”

Mali Nikola živio je sa roditeljima – majkom, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, ocem i mlađom sestrom. Prema riječima izvora, dječak je u nedjelju obio fioku u kojoj njegov otac drži oružje.

– Nikolin otac je lovac i zbog toga ima oružje, koje legalno posjeduje. Upravo zbog djece, on je puške i pištolj držao pod ključem. Nažalost, Nikola je uspio da obije tu fioku sa oružjem i uzme pištolj. Navodno je ispalio sebi hitac u usta – kaže sagovornik.

U trenutku samoubistva Nikola je bio sam kod kuće.

– Otac je bio u šumi, u sječi drva, a majka kod komšinice. Kada je čula šta se dogodilo, pala je u dvorištu i zapomagala. Bojali smo se da ne pobaci. Oca su po povratku iz šume zatekle najcrnje vijesti – kaže komšija.

Komšije porodice Marković juče su bile u potpunom šoku. Za dečakovu porodicu imaju samo riječi hvale.

– Dječakovi otac i majka su se u selo Negosavlje doselili prije nekoliko godina. Kupili su kuću i lijepo su živjeli. On je izdržavao porodicu sječom i prodajom drva, a zaposlen je i u rudniku “Lece”. Svi su znali da je lovac i da ima pušku i pištolj. Bio je veoma pažljiv, pa je baš da djeca ne bi došla do oružja, sve držao pod ključem. Međutim, njegov sin je očigledno bio dovoljno veliki da obije taj orman – kaže jedan od komšija nesretne porodice.

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da djeca veoma ozbiljno doživljavaju neuspijeh u školi.

– Djeca razmišljaju crno-bijelo, nekim pojavama pridaju veći značaj. Loše ocjene se doživljavaju kao katastrofa, oni misle da su razočarali roditelje, da nisu dobra djeca. To su ona razmišljanja: “Ubiće me mama i tata”, iako se to neće desiti, onda umišljaju da im nema života, a da će bar roditelji plakati i biće im krivo kad ih više ne bude – kazao je Milivojević.

Komentar

5

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here