Predstava “Naši dani”Radoslava Milenkovića na Teatarskoj sceni Jelićeva

0
37

U petak, 8. februara, s početkom u 20 sati na Teatarskoj sceni Jelićeva (ulica Jelića br. 1) bit će izvedena predstava “Naši dani”Radoslava Milenkovića.

Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame “Naši dani” koja je od premijere 17. maja 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu do danas izvedena više od 1.500 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije tako i u inozemstvu.

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pjesama V. P. Disa (“Naši dani” i “Himna”) i najznačajnijih pripovjedaka najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena ogrezlu u korupciji i nasilju, kao i servilno i poslušničko građansko društvo. Iako je bio hroničar svoga doba, Radoje Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj historijskoj situaciji, nego i opće ljudsko i društveno zlo koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu.

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se nakon dugogodišnjeg izgnanstva vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

Radoslav Milenković u ovoj predstavi igra više od trideset likova. Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva pučkog pozorišta, farse, groteske, komedije dell’arte i kabarea, ostvarena je predstava koja je ovjenčana brojnim nagradama u prethodnih trideset i tri godine, i koja je svojom savremenošću i angažovanošću u potpunosti korespondirala sa svojim savremenicama.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete kupiti u Centru kulture i mladih Općine Centar (ulica Jelića br. 1) od 9 do 21 sat. Moguće je ostvariti studentski popust od 20 posto za studente iz BiH ( pri kupovini ulaznica kao dokaz na uvid ponijeti indeks).

Dodatne informacije i rezervacije možete dobiti na broj telefona +387 33 232 595 i putem zvanične web stranice
Centra za kulturu
.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here