Prepoznajte znakove koji govore da vam je jetra ozbiljno oštećena, javite se hitno ljekaru: Posljednji simptom svi zanemarujemo

0
499

IZ GODINE U GODINU SE POVEĆAVA SVE VIŠE BROJ LJUDI SA OBOLJELOM JETROM, NAJBITNIJE JE DA NA VRIJEME PRIMIJETIMO SIMPTOME OBOLJENJA JETRE, KAKO BI MOGLI REAGOVATI NA VRIJEME I TAKO SPRIJEČITI DALJNJE OBOLJENJE.

Neki od simptoma, pa dobro obratite pažnju na ovo:

1. Umor

2. Suha i iritirana koža

3. Bolovi u stomaku

4. Mučnina ili povraćanje

5. Modrice

6. Otečen stomak

7. Žutica

Jetra, organ koji se nalazi samo kod kičmenjaka, detoksifikuje različite metabolite, sintetiše proteine ​​i proizvodi biokemikalije neophodne za varenje. Kod ljudi, nalazi se u desnom gornjem kvadrantu stomaka, ispod dijafragme. Njegove druge uloge u metabolizmu uključuju regulaciju skladištenja glikogena, raspadanje crvenih krvnih zrnaca i proizvodnju hormona.

Jetra je dodatna digestivna žlezda koja proizvodi žuće, alkalno jedinjenje koje pomaže u razgradnju masti. Bile pomaže u varenju putem emulzifikacije lipida. Žučna kesa, mala tašna koja sedi odmah ispod jetre, skladišti žuku koju proizvodi jetra koja se nakon toga pomera u tanko crevo da dovrši varenje.

Visoko specijalizovano tkivo jetre, koje se sastoji uglavnom od hepatocita, reguliše širok spektar biokemijskih reakcija velikog volumena, uključujući sintezu i razgradnju malih i složenih molekula, od kojih su mnogi neophodni za normalne vitalne funkcije. Procene o ukupnom broju funkcija organa variraju, ali udžbenici generalno navode da je oko 500

Terminologija povezana s jetrom često počinje u hepatama – od ἡπατο-, grčke riječi za jetru.

Još nije poznato kako kompenzirati dugoročno odsutnost funkcije jetre, iako se tehnike dijalize jetre mogu koristiti u kratkom roku. Umjetna jetra tek treba razviti kako bi se promicala dugoročna zamjena u odsutnosti jetre. Od 2018. godine, transplantacija jetre je jedina opcija za potpunu neispravnost jetre.